De Amerikaanse soulzanger Arthur Conley (57) is op 17 november 's morgens vroeg in zijn woning in Ruurlo overleden. Dat heeft een vriendin van hem laten weten. Conley scoorde in 1967 een wereldhit met het nummer 'Sweet soul music' (Do you like good music, yeah yeah. Sweet soul music, yeah yeah). Conley leed aan kanker.Ik ben de hele wereld over geweest, van Helsinki tot Zuid-Afrika, van Berlijn tot Los Angeles. Midden in dat kruis ligt Nederland. Toen het in 1978 tijd werd dat ik vaste grond onder de voeten kreeg, was het dus duidelijk waar ik me moest vestigen', zo motiveerde de soulartiest zijn beslissing om te verhuizen.

          Conley werd op 4 januari 1946 geboren in Georgia. Zijn stem leek op die van Sam Cooke, hij was de beschermeling en beoogd opvolger van Otis Redding, maar hij ontvluchtte de wereld van de soul. In de Achterhoek zocht hij als 'Lee Roberts' met succes de anonimiteit. Hij was er actief als begeleider van soulbandjes. Ook ontwierp hij er stoelen en tapijten.

In zijn geboortestreek werd Conley bewonderd omdat zijn stem als twee druppels water leek op die van Sam Cooke. Hij kreeg er de bijnaam Sam Cooke junior door. De moord op Cooke betekende voor Conley de start van een solocarrière. Een promotor bracht hem in contact met Otis Redding en die nam Conley op sleeptouw. Redding herschreef een oud gospelnummer van Sam Cooke en 'Sweet soul music' was geboren.

Een vliegtuigongeluk maakte eind 1967 een eind aan het leven van Redding. Zijn dood ontregelde het leven van Conley. 'Ik miste Otis heel erg. Toen hij stierf, was ik nog steeds het bange jongetje dat in het middelpunt van de harde zakenwereld was terechtgekomen. Ik durfde me niet te uiten en deed wat me gezegd werd.' De platen die hij na de dood van Otis Redding maakte, flopten.


(Bron: De Stentor)