Circuit Varsselring

De Hengelose Auto- en Motervereniging HAMOVE werd op 26 april 1937 door 7 personen opgericht.
In het begin bestonden de activiteiten uit het organiseren van toertochten enz.

Vanaf 1946 kwam de motorcross op het Hengelose Zand erbij, wat uitgroeide tot een grote landelijke organisatie met als kampioenen Bennie Hartelman en vooral Gerrit Wolsink.
In 1967 besloot het toenmalige bestuur van HAMOVE in de gemeente Hengelo een wegrace voor motoren te organiseren.

Op de laatste zaterdag van de maand augustus werd gestart met wedstrijden op een weg van ongeveer 3 meter breed, die voorzien was van een dun laagje asfalt.
In de loop der jaren zijn er veel verbeteringen aan de accomodatie en het wegdek aangebracht, en is de baan overal meer dan 5 meter breed, een wegdek waarover de coureurs vol lof zijn.Het circuit Varsselring is dus een wegracecircuit dat bestaat uit wegen die normaal worden gebruikt in het verkeer.
De Varsselseweg,Veldermansweg, Rijnweg en Venneweg worden voor het racen afgesloten voor normaal verkeer.

De lengte van de baan is 4878 meter waarop vaak hoge snelheden worden gehaald. Het circuit heeft 6 bochten waarvan en tweetal met de aanleg van een parallelweg werden toegevoegd, de kloosterbocht en de ten Havebocht.
Vanaf 1976 wordt gestart vanaf de huidige plaats bij de molen. Hier staan dan ook de tribunes.


rondje+varselring+
Rij even mee.

In de loop der jaren hebben vele grote coureurs hier hun rondjes gereden, waarbij vaak de beroemde en beruchte molenbocht de beslissing bracht.
Ieder jaar worden de wedstrijden nu georganiseerd rond eind april of begin mei.

Door de leden wordt het circuit klaargemaakt, en tijdens de wedstrijden zijn zo'n 200 mensen in de weer om alles goed te laten verlopen. De organisatie maakt ieder jaar veel werk van de veiligheid voor coureurs en toeschouwers.